rovid_bev11

Sokszínű élményeket, változatos programokat kínált az SZTE Mezőgazdasági Karán a Kutatók Éjszakája

Csaknem nyolcvanan voltak kíváncsiak az idei tudományos kalandozásra.

Tizenhétféle programmal várta Hódmezővásárhelyen a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara a családokat a Kutatók Éjszakáján, ahol a már az bejáratnál jóízű zsíroskenyerezés közben folyt a regisztráció.

Csaknem nyolcvanan látogattak el a rendezvényre, a többi között a helyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából érkeztek iskolai csoportok, illetve a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói és magánszemélyek is erősítették a látogatók csapatát.

regisztracio_24


A Kutatók Éjszakáján, a Mikrobák világa című előadáson, mikroszkópon vizsgálódhattak a látogatók és megtudhatták például azt, hogy több baktérium van-e a kilincsen, mint a mobiltelefonon? A Tejút című programon tejkóstolással állapíthatták meg a különböző tejek tejzsírtartalmát, de ízlelhettek különféle joghurtokat, sajtokat is.

mikrobak_18

mikroszkop_19

tejes_16

hungarikum_15

Ki tud többet az állatokról? címmel játékos formában ismerhették meg a legkisebbek a haszon- és egyéb állatok leghasznosabb tulajdonságait, de akár kenyeret is süthettek a Mindennapi kenyerünk című állomáson. Nyomon követhették, hogy honnan jön, hová tart a pollen, illetve az egzotikus állatbetegségekről, különleges növényekről is számos érdekességgel lehettek gazdagabbak.

Akos_13

Dron_14


Az évek óta népszerű in vitro dísznövény-szaporításról apró üvegedényben vihették haza a gyerekek növénykéiket, míg, akinek sarazni támadt kedve, interaktív talajvizsgálatokba kapcsolódhatott be péntek éjszaka.

A kar épületeit bebarangolva az eltikkadt „kutatók” gyógyteakóstoláson olthatták szomjukat.

novenyszapi_17

talajtan_22


kulonleges_novenyek21

gyogynoveny_20

A bátrabbak az alkalmazott kórbonctanon, vagy a preparáláson szerezhettek új ismereteket. Felsorolni is lehetetlen az összes élményt, amit ez az este nyújtott nekünk, de aki idén lemaradt a kalandozásról a tudományok területén, jövőre feltétlen látogasson el a Mezőgazdasági Karra, a Kutatók Éjszakájára.

preparalas23

Események

Rendezvénynaptár *