olajlen_borito

Olajlen szakmai nap a Művészetek Völgyében

2022. június 8-án került megrendezésre az „Olajlen szakmai nap a Művészetek Völgyében” Taliándörögdön. A rendezvényen elhangzott, hogy a legjelentősebb olajlen termesztő országok Európában Franciaország, Ukrajna és az Egyesült Királyság.


Míg Franciaországban a vetésterület 25 ezer ha ezzel szemben Magyarországon csupán ezer ha körül van. A termésátlagok tekintetében is eltérések tapasztalhatók az egyes termelő országok között. Míg Ukrajnában és Szlovákiában 1 t/ha alatti a termésátlag, addig az Egyesült Királyságban, Romániában valamint Franciaországban megközelíti, vagy meg is haladja a 2 t/ha-t. Magyarország az 1,5 t/ha körüli termésátlagával a középmezőnyben foglal helyet.


A Gabonakutató Nonprofit Kft-nek van olyan olajlen fajtája, amely az Egyesült Királyságban nagyon jó eredménnyel szerepel más külföldi fajták között.

A napraforgó és a szójaolaj fontos omega-6 olajforrások, míg az olajlen fontos omega-3 olajforrás. A hagyományos takarmányokban az előbbiek vannak túlsúlyban. Ezen takarmányok lenolajjal történő kiegészítése kedvezően hat a monogasztrikus állatok (sertés) termelési és szaporodásbiológiai eredményeire, valamint az állati eredetű élelmiszerek (pl. sertéshús, tojás) zsírsavprofiljára és ezáltal a lakosság omega-3 zsírsavellátására. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészségünk szempontjából, gyulladásgátló hatásúak. Ezen kívül fontos sejtmembrán alkotók, szerepük van az immunrendszer és az idegrendszer működésében, a szív és érrendszer egészségének fenntartásában, továbbá a viselkedés idegi szabályozásában.


A rendezvényen lehetőség volt a Gabonakutató Nonprofit Kft több olajlenfajtájának a megtekintésére egy helyi gazdaságban.


A cikk szerzője: Dr. habil. Jakab Péter, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének egyetemi docense