borito

Megnyílt a Vadászati Trófeakiállítás

A Vadászati Trófeakiállítás az SZTE Mezőgazdasági Karának állandó kiállításaként tekinthető meg.


Nomád Földi László vajdasági magyar színész, szakíró és nem utolsó sorban vadász trófeagyűjteményét 2018-ban ajánlotta fel Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának. A gyűjtemény ugyanebben az évben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán került elhelyezésre. A trófeákat bemutató három kiállítótermet a vásárhelyi önkormányzat segítségével újítottuk fel, amelyekben a többi között afrikai és alaszkai trófeák, valamint európai és magyarországi nagyvadak trófeái láthatók. A pandémiás időszak közepette, a Vadászati Trófeakiállítást örömünkre, végre megnyithattuk a látogatók előtt.


Agancsfarkasfeher_hollo


Ünnepségünket, a Szegedi Tudományegyetem Centenáriumi rendezvénysorozatának részeként tartottuk meg, amellyel az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztiváljának programjához is csatlakozott intézményünk.

 

Otto Nicolai Duet no. 4. című művének 1. tételét Molnár Alex, a Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarának kürtöse, illetve Molnár Johanna, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar kürt szakos hallgatójának tolmácsolásában hallhatták az érdeklődők.


Molnar_Alex_es_JohannaNomad_Foldi_LaszloNomad_Foldi_Laszlo_2

 

A kiállítás megnyitóján Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Dr. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja mondott beszédet.


Miko_EditMarki_Zay_Peter_beszedBarta_Tamas

 

Dr. Barta Tamás, az SZTE Mezőgazdasági Kar főiskolai docense Nomád Földi László munkásságát mutatta be a megjelenteknek. A vajdasági színész, szakíró Csantavéren született, 1956-ban. A Színművészeti Főiskolát 1979-ben végezte el, a Tanyaszínháznak egyik alapítója volt. Játszott a szabadkai Népszínházban, az Újvidék Színházban, majd amikor Magyarországra költözött a nyíregyházi, szolnoki, a miskolci színházban is szerepelt, de tagja volt egy ideig a budapesti Vígszínháznak is. Nomád Földi László vadászélete nem az első lövéssel kezdődött, már felmenői között is voltak olyanok, akiket szintén megérintett ez a szenvedély. Éppen ezért legjobban az első őzbakjának örült, hiszen ez volt az egyetlen, amit az édesapjával lőtt. Az irodalmi tevékenységének köszönhetően 3 kontinensen élt, ahol volt szerencséje vadászni is. Tíz évvel ezelőtt döntötte el, hogy felhagy a vadászattal, és azóta csak az irodalomra koncentrál.

 

Vadászösvényeit ezentúl nemcsak felejthetetlen könyvei, novellái, regényei segítségével járhatjuk be, hiszen a kiállítást a kar nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig reggel 7.30 és 16.00 óra között bárki megtekintheti. A trófeagyűjtemény az SZTE Mezőgazdasági Kar IX-es épületében, a 212-214. számú termekben látható.


A látogatókat előzetes bejelentkezés után fogadjuk. Bejelentkezni a 06 62 532 990-as telefonszámon, karunk portán lehet.

A kiállítás látogatására a mindenkor hatályos országos és egyetemi járványügyi szabályozás előírásai vonatkoznak.


trofea_agancsTarlatvezetestarlatvezetes_1


Események

Rendezvénynaptár *