Szenti_Tibor

Március 15.: kitüntetés a Szegedi Tudományegyetem egykori és mai polgárainak

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában rangos kitüntetést vettek át a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő személyek. Az SZTE korábbi hallgatói közül többen is művészeti díjban részesültek.


allami_kituntetesek_atadasa_20220314_mti_foto_koszticsak_szilard_450x330


Széchenyi-díj az etnográfusnak


Széchenyi-díjat kapott SZENTI TIBOR író, etnográfus Magyarország számára kivételesen értékes néprajztudományi pályafutása, a tanyavilág történetét, életmódját, szerepét és hanyatlását bemutató, szépirodalmi igényességgel megírt művei, sokrétű, leletmentő kutatásai, a hagyományos paraszti társadalom XX. századi erőszakos átalakításának pótolhatatlan értékű feldolgozása elismeréseként.


szenti_tibor_szechenyi_dij_20220314_330x330


A – többek között – A tanya (1979) és a Betyártörténetek (2000) című kötetek szerzője az Egészségügyi Főiskolát 1979-ben végezte el. Az SZTE Mezőgazdasági Kar jogelőd intézményének 1980-ban lett tudományos munkatársa. 1960-tól húsz évig a megelőző egészségügyben, majd 2003-ig a hódmezővásárhelyi városi kórházban egészségnevelőként dolgozott, közben kilenc éven keresztül szakmai tantárgyakat oktatott a helyi egészségügyi szakközépiskolában. 2003-tól Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatánál kulturális szaktanácsadó. Szenti Tibor tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak (TIT), a Magyar Orvostudományi Társaságnak, az „MTA Szegedi Albizottsága Néprajzi Csoportjának”. A Széchenyi-díj irodalmi, szociográfiai és szocionéprajzi munkásságát ismeri el. Számos könyve és tanulmánya jelent meg, több dokumentumfotó-kiállítása volt, forgatókönyvei alapján félszáznál több dokumentum- és riportfilm készült. Díjai között az egyik első az 1977-ben elnyert Sebestyén Gyula-emlékérem, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2007-től Hódmezővásárhely és 2012-től Székkutas község díszpolgára.

 

Kitüntetés a diplomáciai és a sportos érdemekért


A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott PÁL JÓZSEF, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az Olasz Köztársaság szegedi székhelyű tiszteletbeli konzulja a magyar-olasz kapcsolatokat példaadó módon építő tevékenysége elismeréseként.


pal_jozsef_magyar_erdemrend_kozepkereszt_20220314_330x330


Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a sport területén nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést nyújtotta át KÓNYA ZSÓFIA LILLA rövidpályás gyorskorcsolyázónak, a Pekingben megrendezett XXIV. Téli Olimpiai Játékokon elért kiemelkedő eredménye, harmadik helyezése elismeréseként. A sikeres, olimpiai érmes sportoló a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója.


konya_zsofia_lilla_magyar_arany_erdemkereszt_polgari_tagozat_20220314_450x330


Művészeti díjazottak


Március 15-e alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Pesti Vigadóban nyújtotta át az elismeréseket.

A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett, magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült – többek között – PITTI KATALIN Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója.


pitti_katalin_magyarorszag_kivalo_muvesze_20220314_450x330


A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült az SZTE – akkor József Attila Tudományegyetem – BTK magyar szakos hallgatójaként 1982-ben diplomázott, vajdasági KONTRA FERENC József Attila- és Márai Sándor-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.


kontra_ferenc_magyarorszag_baberkoszoruja_dijjal_20220314_330x330


Az idei ünnepségen vette át a 2021.évi Erkel Ferenc-díjat SZIRTES EDINA „Mókus” hegedűművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar korábbi hallgatója a kiemelkedő zeneszerzői tevékenysége elismeréseként.

 

A régiós elismerések


A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át BORDA FERENC, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Oktató Kórház Diabetes Szakrendelésének főorvosa, a Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének volt elnöke.

Csongrád-Csanád megye kitüntető címeit Polner Eörs, a megyei közgyűlés elnöke adta át 2022. március 11-én Maroslelén, a Faluházban tartott Nemzeti Esten. Ott az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar alumnusa, KELEMEN ZOLTÁN GERGELY, a Magyar Távirati Iroda megyei tudósítója vette át Csongrád-Csanád Megye Sajtódíját.Forrás: SZTEinfo

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd