Bezár

SZTEhírek

Toth_Jonathan_es_baratai_koncertje_1

Zenei utazásra invitált Tóth Jonathan és barátai koncertje

Zenei utazásra invitált Tóth Jonathan és barátai koncertje

2024. április 26.
4 perc

Egyedülálló zenei élményt kínált az Egyetemi Tavasz programsorozaton az SZTE tehetsége, Tóth Jonathan és barátai koncertje. Az érdeklődők április 23-án a Rektori Épület dísztermében tekinthették meg az előadást, ahol díszvendégként Gubik Petra Junior Príma-díjas színművész is szerepelt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tóth Jonathan gyermekkorában szeretett bele a zenébe, amikor édesanyja elvitte a Szegedi Szabadtéri Játékok Macskák című előadására. Ettől kezdve felnőtteket meghazudtoló elszántsággal énekelni akart. A Tömörkény István Gimnázium ének tagozatának diákja, majd Andrejcsik István operaénekes növendéke lett. Ösztöndíjasként sokáig tanult és dolgozott Szicíliában, 5 éven keresztül óceánjáró luxushajókon énekelt. Idén fejezi be tanulmányait az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar olasz szakán. Koncertjén is főként olaszul énekelt, de magyarul is adott elő dalokat.

Gubik_Petra_volt_a_sztarvendeg_a_koncerten

Gubik Petra színésznő, énekesnő volt a koncert díszvendége.

- A Tömörkény gimnáziumban kezdtem olaszul tanulni. Azóta mindenem az olasz kultúra, az olasz nyelv, a zene, nagyon szeretem az olasz dalokat – osztotta meg Tóth Jonathan, a koncert főszereplője, a 2023-as Egyetemi Zenei Verseny első helyezettje.

Az est vezérfonalát az érzelmek, az Istenbe és a zenébe vetett hit fontossága adta. A szerzemények cross-over stílusban szólaltak meg, ami a komolyzene és a könnyűzene határmezsgyéjén helyezkedik el. Tóth Jonathan ezt a stílust érzi leginkább magáénak. A koncert széles kínálatában többek között felcsendült Giacomo Puccini „Nessun dorma” áriája a Turandot operából, Andrea Bocelli több szerzeménye és egy Josh Groban dal.

Toth_Jonathan_es_baratai_koncertje_2

Kollár Eszter és Tóth Jonathan.

- Fontos, hogy ezt a stílust is megjelenítsük Szegeden és az is, hogy az emberek megismerjenek új kultúrákat, például az olaszt. 10 évvel ezelőtt is adtam már koncertet a Reök-palotában, eléneklek dalokat, amiket akkor is előadtam, illetve újakat is. Máig képezem magam, ének órákra járok, fontos, hogy folyamatosan bővüljön a repertoár – magyarázta Tóth Jonathan, aki a Szeged hangja címet is elnyerte már.

A koncerten Jonathant zongorán Pálinkó Péter zongoratanár kísérte. Jonathannal duettezett Kollár Eszter egyetemi magánének szakos hallgató. Andrea Bocelli közönségkedvenc duettjét, a Vivo per lei-t adták elő. A nézők több megható családi pillanatnak is tanúi lehetettek. Jonathan magyarul énekelte Josh Groban „You Raise me up” című dalát, amit édesanyjának címzett a közelgő anyák napjára. Az esten Jonathan bátyjával, Tóth Barnabással közösen adta elő Leonard Cohen „Hallelujah” című szerzeményét.

- A családunkban mindig is nagyon fontos szerepet játszott a zene. A koncert egyik dalánál közreműködik Barnabás bátyám, aki kiválóan gitározik és énekel is. Ez egy nagyon szép pontja az előadásnak, hogy két testvér együtt zenél a közönségnek – mesélte Tóth Jonathan, az SZTE Talent kiválósági lista művész ösztöndíjasa.

Toth_Jonathan_es_baratai_koncertje_3

Az est díszvendégei Gubik Petra Junior Prima- és Honthy-díjas színművésznő, énekesnő és az őt zongorán kísérő Tempfli Erik Artisjus-díjas zongoraművész, zeneszerző. Közösen alkották meg a színművésznő „Mi van a zsebemben?” című szólóestjét, amivel egyre több helyre sikerül eljutniuk az országban. Az április 23-i koncertre a művésznő két olyan dalát hozták, amelyek az „Ez van, ez!” című első szólólemezén jelentek meg. A dalokat Gubik Petra 2022-ben Szirtes Edinával és Müller Péter Sziámival közösen írta.

- Két saját számmal készültem, az egyik a „Vagy-e, nem vagy-e?”, eredetileg „Vadrózsa” című dal. Ez a hitről és arról szól, hogy nem vagyunk egyedül a világon. Sokszor nagyon nehéz és elakadunk, mégis van értelme továbbmenni. A legfontosabb dolog, hogy az ember higgyen önmagában és abban, amit csinál! A másik a lemezem címadó modern kori balladája, az „Ez van, ez!”. Ennek mozgatórugója mindennapjaink egyik legfontosabb alapelve, a szerelem – magyarázta Gubik Petra, aki 2019-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor, színjátékos szakirányán.

A koncertre Tóth Jonathan invitálta meg a színművésznőt, aki nagy örömmel fogadta el a meghívást. Mindig szívesen támogatja az Egyetemi Tavaszhoz hasonló minőségi programokat. A saját számok mellett Tóth Jonathannal egy duettet is előadott Andrea Bocelli „Nézz rám, Istenem” című szerzeményét.

toth_jonathan_es_baratai_koncertje_4

Gubik Petra korábban is lépett már fel Szegeden, többek között a Szegedi Szabadtéri Játékokon alakította első nagyobb szabadtéri szerepét Scarlett O’Hara-ként az „Elfújta a szél” ősbemutatóján. A városról elsődlegesen a Dóm tér és a barátai, valamint a szabadság jutnak eszébe. Idén nyáron is visszatér a szegedi szabadtérire. A Rebecca című musical főszerepét alakítja majd.

- Nagyon szeretek vidéken játszani. A főváros után az ember kicsit lelassulhat, minden normalizálódik körülötte. A legtöbb szabadtéri szerepemet Szegeden játszottam a Dóm tér ege alatt. Valószínűleg innen származik egyfajta misztikum és szabadságérzés, ami Szegedhez köt. Mérföldkő, amikor eléri egy színész, hogy szerepet játszhat a szegedi Dóm tér óriási, nemzetközi viszonylatban is különleges színpadán. Egyszerre nagy megtiszteltetés és feladat, csodálatos élmény – osztotta meg gondolatait a színésznő, aki a színészmesterséget is vidéken, a Békéscsabai Jókai Színházban tanulta.

A színvonalas koncertet Tóth Jonathan a „Time to say goodbye” című dallal zárta, amit a közönség hatalmas tapssal jutalmazott.

Bartha Karina
Fotó: Eperjesi Jázmin
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek